ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ STEM ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ηλιακά οικολογικά παιχνίδια κατασκευών με φωτοβολταϊκά στοιχεία

ΗΛΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ήλιος είναι απολύτως απαραίτητος για κάθε μορφή ζωής στη γη. Παρέχει το φως της ημέρας, θερμότητα, ενέργεια για τη φωτοσύνθεση των φυτών και βιταμίνη D για τον άνθρωπο, η οποία είναι απαραίτητη για δυνατά και υγιή οστά και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια, ένα νέο πεδίο εφαρμογής για την ηλιακή ενέργεια έχει αποδειχθεί πολύ δημοφιλές: τα ηλιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια (educational solar toys).

Τα ηλιακά παιχνίδια είναι εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά στοιχεία (κύτταρα) για τη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επίσης μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία που φορτίζει με την ηλιακή ενέργεια.

Ένα ηλιακό παιχνίδι χωρίς επαναφορτιζόμενη μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιήσει το φωτοβολταϊκό κύτταρό του, π.χ. για να περιστρέψει ένα μικρό κινητήρα συνεχούς ρεύματος. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ηλιακούς ανεμόμυλους , ηλιακά αεροπλάνα, ηλιακούς νερόμυλους, ηλιακά ελικόπτερα, ηλιακά σκάφη, ηλιακά αυτοκίνητα, ηλιακούς ποδηλάτες, κλπ.

ηλιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια

Ηλιακό αεροπλάνο (διπλάνο)

Από την άλλη πλευρά, ένα ηλιακό παιχνίδι με επαναφορτιζόμενη – και ανακυκλώσιμη – μπαταρία εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για να φορτίσει την μπαταρία του και να την χρησιμοποιήσει αργότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ηλιακό σπίτι, στο οποίο μια φορτισμένη από την ηλιακή ακτινοβολία μπαταρία χρησιμοποιείται για να ανάψει ένα λαμπάκι LED, όταν το σπίτι τοποθετηθεί στο σκοτάδι.

Ηλιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια

Ηλιακό σπίτι

Τα ηλιακά παιχνίδια παρέχουν στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν για την ηλιακή ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γενικότερα, με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σχολικές εργασίες  στο σχολείο (π.χ. στην Τεχνολογία Α’ Γυμνασίου), ειδικά όταν έχουν τη μορφή συναρμολογούμενων κιτ (κατασκευών). Κατ’ αυτόν τον τρόπο βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις διανοητικές τους ικανότητες και να διευρύνουν τις αναλυτικές τους δεξιότητες.

Με βάση τα παραπάνω, τα ηλιακά παιχνίδια αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία εκπαιδευτικών παιχνιδιών, τα οποία μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εκπαίδευση STEM και  Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ).

Μερικά άλλα πλεονεκτήματα των ηλιακών παιχνιδιών είναι: προκαλούν λιγότερη ρύπανση λόγω της μικρότερης παραγωγής αποβλήτων άνθρακα και αποδεικνύονται λιγότερο δαπανηρά μακροπρόθεσμα, αφού δεν απαιτούν από εσάς να αγοράζετε τακτικά ένα νέο σετ μπαταριών. Για ηλιακά παιχνίδια με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, απλά τα αφήνετε κάτω από το φως του ήλιου και οι μπαταρίες φορτίζουν άνετα από μόνες τους. Δεν χρειάζεται να φορτίζετε τις μπαταρίες ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας ένα  φορτιστή συνδεδεμένο στην πρίζα του ρεύματος.

Συνοψίζοντας, τα ηλιακά παιχνίδια διασκεδάζουν τα παιδιά, παρέχοντάς τους εμπειρίες και γνώσεις σχετικές με τα φωτοβολταϊκά συστήματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (renewable energy sources)  γενικότερα.  Ως εκ τούτου, αρέσουν όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και στους γονείς τους, ενώ αποτελούν ιδανική επιλογή για εργασίες τεχνολογίας Γυμνασίου.

Γιώργος Λαλόπουλος
Δ/νων Σύμβουλος της ΛΑΤΖΙ. ΠΛΑΝ Α.Ε. (SOLAR TOYS)        #solartoys  #παιχνίδια_κατασκευών #εργασία_τεχνολογία  #τεχνολογία_γυμνασίου  #μάθημα_τεχνολογίας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Λεωφ. Μεσογείων 256 Χολαργός
Εμπορικό Κέντρο Ερμής 1ος όροφος
Τηλ: 211 8004512
Fax: 210 6514281
info@solar-toys.gr

         

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ