ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ STEM ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ηλιακά οικολογικά παιχνίδια κατασκευών με φωτοβολταϊκά στοιχεία

ΗΛΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ήλιος είναι απολύτως απαραίτητος για κάθε μορφή ζωής στη γη. Παρέχει το φως της ημέρας, θερμότητα, ενέργεια για τη φωτοσύνθεση των φυτών και βιταμίνη D για τον άνθρωπο, η οποία είναι απαραίτητη για δυνατά και υγιή οστά και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια, ένα νέο πεδίο εφαρμογής για την ηλιακή ενέργεια έχει αποδειχθεί πολύ δημοφιλές: τα ηλιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια (educational solar toys).

Τα ηλιακά παιχνίδια είναι εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά στοιχεία (κύτταρα)για τη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επίσης μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία που φορτίζει χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Ένα ηλιακό παιχνίδι χωρίς επαναφορτιζόμενη μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιήσει το φωτοβολταϊκό κύτταρό του, για παράδειγμα, για να περιστρέψει ένα μικρό κινητήρα συνεχούς ρεύματος. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ηλιακούς ανεμόμυλους , ηλιακά αεροπλάνα, ηλιακούς νερόμυλους, ηλιακά ελικόπτερα, ηλιακά σκάφη, ηλιακά αυτοκίνητα, ηλιακούς ποδηλάτες, κλπ. Από την άλλη πλευρά, ένα ηλιακό παιχνίδι με επαναφορτιζόμενη – και ανακυκλώσιμη – μπαταρία εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για να φορτίσει την μπαταρία του και να την χρησιμοποιήσει αργότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ηλιακό σπίτι, στο οποίο μια φορτισμένη από την ηλιακή ακτινοβολία μπαταρία χρησιμοποιείται για να ανάβει μια λυχνία LED όταν το σπίτι τοποθετηθεί στο σκοτάδι.

Τα ηλιακά παιχνίδια διασκεδάζουν τα παιδιά και ταυτόχρονα τους δίνουν την ευκαιρία να μάθουν για την ηλιακή ενέργεια και το περιβάλλον. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν πώς λειτουργεί η ηλιακή ενέργεια και να δημιουργήσουν μια νοοτροπία αποδοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναπτύσσοντας έτσι οικολογική συνείδηση. Επιπλέον, τα ηλιακά παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εργασίες τεχνολογίας  στο σχολείο (π.χ. στην τεχνολογία α γυμνασίου), ειδικά όταν έχουν τη μορφή συναρμολογούμενων μοντέλων (κατασκευών), οπότε μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις διανοητικές τους ικανότητες και να διευρύνουν τις αναλυτικές τους δεξιότητες. Με βάση τα παραπάνω, τα ηλιακά παιχνίδια αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία εκπαιδευτικών παιχνιδιών, τα οποία μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εκπαίδευση STEM και σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ).

Μερικά άλλα πλεονεκτήματα των ηλιακών παιχνιδιών είναι: προκαλούν λιγότερη ρύπανση λόγω της μικρότερης παραγωγής αποβλήτων άνθρακα και αποδεικνύονται λιγότερο δαπανηρά μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι δεν απαιτούν από εσάς να επισκέπτεστε τακτικά την αγορά για να αγοράσετε ένα νέο σετ μπαταριών . Για τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε τα ηλιακά παιχνίδια κάτω από το φως του ήλιου και οι μπαταρίες φορτίζουν άνετα από μόνες τους. Δεν χρειάζεται να φορτίζετε τις μπαταρίες ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας ένα  φορτιστή συνδεδεμένο στην πρίζα του ρεύματος.

Συμπερασματικά, τα ηλιακά παιχνίδια διασκεδάζουν τα παιδιά, παρέχοντάς τους την απαραίτητη εκπαίδευση σχετικά με τα φωτοβολταϊκά συστήματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (renewable energy sources)  γενικότερα.  Ως εκ τούτου, αρέσουν όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και στους γονείς τους, ενώ αποτελούν ιδανική επιλογή για εργασίες τεχνολογίας στο σχολείο.

Γιώργος Λαλόπουλος
Δ/νων Σύμβουλος της ΛΑΤΖΙ. ΠΛΑΝ Α.Ε. (SOLAR TOYS)        #toysgr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Λεωφ. Μεσογείων 256 Χολαργός
Εμπορικό Κέντρο Ερμής 1ος όροφος
Τηλ: 211 8004512
Fax: 210 6514281
info@solar-toys.gr

         

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ